„Wymiana kultur i tradycji z wykorzystaniem nowoczesnych technologii”

Grantobiorca: Koło Gospodyń Wiejskich w Łukowie Śląskim
Termin realizacji zadania: 01.03.2023 – 30.09.2023

Projekt polegał na aktywizacji mieszkańców z obszaru LGD, z Kołami Gospodyń Wiejskich innych województw w celu poznania, wymiany kultur i tradycji w postaci zwyczajów i przepisów kulinarnych, m. in. wykorzystując nowoczesne technologie.


W ramach projektu zorganizowano:

  1. Zorganizowano 5 spotkań, podczas których uczestnicy mogli poznać tradycyjne, regionalne przepisy kulinarne oraz zwyczaje swojego regionu a także tradycyjne, regionalne przepisy kulinarne i zwyczaje innych regionów Polski.
    Podczas dwóch pierwszych spotkań uczestnicy mogli poznać siebie, opowiedzieć o swoich rodzinnych tradycjach, zwyczajach. Każdy uczestnik otrzymał notes, tak zwany przepiśnik i długopis w celu zapisywania przepisów kulinarnych innych uczestników. Na spotkaniach uczestnicy mogli korzystać z zakupionego w ramach projektu ekspresu oraz przygotowany został poczęstunek. Opiekun projektu nagrywał i robił zdjęcia zakupionym do tego celu sprzętem. Nagrania oraz fotorelacja zostały opublikowane na specjalnie utworzonej stronie Facebooka, gdzie umieszczono filmiki i fotorelacje z projektu.
    Dwa kolejne spotkania miały na celu zapoznanie uczestników z nowoczesną technologią. Uczestnicy nauczyli się szukać tradycyjnych przepisów kulinarnych oraz informacji o tradycjach, zwyczajach poszczególnych regionów Polski korzystając z Internetu. Materiały wyświetlane były przez rzutnik na ekranie oraz nagłośnione i nagrane przez opiekuna projektu za pomocą zakupionych w tym celu: rzutnika, ekranu, głośników oraz kamery.
    Piąte spotkanie polegało na wspólnym gotowaniu wybranej potrawy regionalnej. W tym celu zakupione zostały produkty spożywcze oraz mikser. Zakupiono również 10 szt. fartuchów z logo KGW, które członkinie będą zakładać przy gotowaniu.
  2. Dwudniowy wyjazd do KGW Białka, obok Makowa Podhalańskiego – był to wyjazd na Dni Kultury Beskidzkiej, gdzie uczestnicy mogli poznać tradycje i zwyczaje regionu Makowa Podhalańskiego,
    a także skosztować charakterystycznych dań dla tego regionu. W wyjeździe będzie brało udział
    20 najbardziej aktywnych uczestników projektu.
  3. Festiwal tradycji – był spotkaniem uczestników projektu oraz zaproszonych na to wydarzenie członkiń KGW Białka oraz KGW Anielin. Podczas wydarzenia przedstawiono tradycje trzech kultur,
    a także degustowano przygotowane wcześniej potrawy regionalne. Wykorzystano zakupioną w ramach projektu zastawę obiadowo-kawową. Podczas Festiwalu śpiewano przyśpiewki poszczególnych regionów oraz wyświetlone zostały filmiki oraz zdjęcia z poszczególnych spotkań projektu.
  4. Wspólne śniadanie – uczestnicy projektu przygotowali śniadanie dla gości, a następnie tradycyjny śląski obiad tj. kluski, rolada i modro kapusta.
    Na zakończenie każdy uczestnik otrzymał drobny upominek w postaci kubka z nadrukiem.